1.16.2011

Lammfärssallad med torkade aprikoser

4 port
Ingredienser:

10 torkade aprikoser (osvavlade)
400 g lammfärs
2 msk olivolja
Salt & grovmalen peppar
3-4 chilifrukter
400 g salladslök
150-200 g sockerärter
2 vitlöksklyftor
2 msk färskpressad citronsaft
ca 100 g ärtskott
1 huvud romansallad
1 kruka mynta
1 kruka koriander
1 kruka thaibasilika

Gör så här:

Skär aprikoserna i strimlor. Stek lammfärsen i olivolja tills den har fått fin färg.
Salta, peppra & tillsätt aprikoserna. Hacka chilifrukten fint, strimla salladslök & sockerärter & häll ner i pannan.
Pressa över vitlök & tillsätt citronsaft.
Stek under omrörning i någon minut.
Vänd ner ärtskott, romansallad & de plockade färska kryddorna.

Bon Appétit

Kokt rimmad oxbringa med pepparrot & senapssås

4 port
Ingredienser:

1 kg oxbringa
ca 2 l vatten
2 morötter
2 schalottenlökar
10 vitpepparkorn

Pepparrots- & senapssås:

3 msk smör
3 msk finriven färsk pepparrot
1 tsk söt senap
1 tsk dijonsenap
1 dl kokspad
1 dl grädde
Salt & peppar

Tillbehör:
Blandad sallad
Röd paprika
broccoli

Gör så här:

Placera köttet i en stor kastrull & täck med vatten. Låt koka upp. Skala & dela morötterna & löken i stora bitar & lägg ner i kastrullen tillsammans med vitpepparkornen.
Sjud på svag värme i ca 2 timmar tills oxbringan blivit riktigt mör. Tag av grytan från värmen & låt svalna i ca 20 minuter.
Smält smöret i em kastrull & blanda ner pepparrot & senap.
Rör ner kokspadet & grädden & låt koka kraftigt i ca 10 minuter.
Smaka av med salt & peppar.

Bon Appétit

Pastramisallad

4 port
Ingredienser:

1 burk konserverade borlottibönor ca 400 g
3 msk savrt tapenade
2 msk hackad färsk basilika
Salt & svartpeppar
150 g mozzarella
1 ask cocktailtomater
70 g blandad sallad
300 g skivad skinka (salami, pastrami)

Gör så här:

Skölj bönorna ordentligt & lägg i en skål. Blanda med tapenade & basilika.
Smaka av med salt & peppar.
Skär mozzarellan i tärningar & dela tomaterna. Lägg sallad på ett stort fat.
Toppa med bönsalladen, mozzarella & tomater.
Fördela skinka, salami & pastrami runt om.

Bon Appétit

Dinkelpannkakor med keso & bär

4 port
Ingredienser:

3 ägg
6 dl mjölk
4 dl dinkelsikt
½ tsk salt
2 msk smör

Tillbehör:
Keso
färska bär

Gör så här:

Vispa äggen & hälften av mjölken i en bunke. Tillsätt mjölet & vispa smeten klumpfri. Tillsätt resten av mjölken & salt & vispa till en jämn smet. Smält smöret i en kastrull.
Häll smöret i smeten & rör om. Hetta upp en stekpanna eller plättlagg & häll i ett tunt lager smet. Sänk värmen & grädda tills smeten har stelnat.
Vänd pannkakan försiktigt & stek den andra sidan i någon minut. Lägg upp pannkakorna på ett stort fat.
Servera med vispad grädde & färska bär eller färsk frukt.

Bon Appétit

Spagetti med lax & pepparrot

4 port
Ingredienser:

300 g fullkornsspagetti
500 g laxfilé
2 msk smör
Salt & vitpeppar
Lite chiliflakes (Santa Maria)
saften av ½ citron
2 dl frysta ärtor
1 dl vitt vin
1 dl grädde
3/4 dl riven färsk pepparrot
1 msk honung
½ ask färska sockerärtor
2 msk hackad färsk dill

Gör så här:

Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen. Skär laxen i kuber. Hetta upp en stekpanna med smör & bryn laxen runt om i några minuter. Strö på salt, peppar & eventuellt chiliflakes. Pressa citron över.
Tillsätt ärtor, vin, grädde, pepparrot & honung & låt koka i 5 minuter. Smaka av med salt & peppar.
Strimla sockerärtorna på längden & blanda med dillen.
Servera pastan & toppa med sockerärtorna.

Bon Appétit

Risotto på dinkel

4 port
Ingredienser:

1 röd lök
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
4 dl dinkelvete
8 dl hönsbuljong
4 msk grön pesto
1 påse färsk bladspenat
1 burk skivade svarta oliver
2 dl parmesanost
Salt & svartpeppar
1 ask cocktailtomater

Tillbehör:
1 färdiggrillad kyckling

Gör så här:

Skala & finkacka lök, vitlök. Hetta upp en stekpanna med smör & bryn lök, vitlök i några minuter. Skölj dinkelvetet & tillsätt i pannan. Blanda om & häll på hönsbuljongen lite i taget.
Låt koka på svag värme under omrörning då & då i ca 30-40 minuter. Späd med mer hönsbuljong om det behövs.
Slå av eventuellt spad när dinkelkornen är färdigkokta. Blanda ner pesto, bladspenat, oliver & parmesanost. Smaka av med salt & peppar.
Dela tomaterna & lägg över dinkelrisotton.
Servera med en grillad kyckling.

Bon Appétit

Kikärts-falafel

4 port
Ingredienser:

2 burkar konserverade kikärter á 400 g
2 schalotten lökar
2 vitlöksklyftor
1 grön chili
1 kruka färsk koriander
2 tsk malen spiskummin
1 msk sesamolja
1 äggula
1 msk färskpressad citronsaft
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
1 dl polenta
2 msk rapsolja

Tillbehör:
Sallad
Matlagningsyoghurt

Gör så här:

Skölj kikärterna väl & lägg dem i en matberedare. Skala & hacka lök, vitlök. Hacka chili & koriander.
Tillsätt lök, vitlök, chili, koriander & alla övriga ingredienser (utom polenta & rapsolja) i en matberedare & mixa till en jämn smet. Smaka av med mer kryddor.
Forma smeten till bollar & rulla dem i polenta. Hetta upp en stekpanna med olja & bryn falafeln runt om i ca 6-7 minuter.
Servera med sallad & matlagningsyoghurt.

Bon Appétit

Kräftcocktail

4 port
Ingredienser:

1 burk skalade kräftor i dillslag
2 avokado
1 dl salladslök
1 röd lök
Purjolök
en klick majonnäs
gräddfil
10 cm gurka
1 dl créme fraiche
½ dl färsk koriander
1 lime
Salt & svartpeppar
Lite grönsallad
Dill

Gör så här:

Häll av lagen från kräftorna.
Dela avokado & skär i mindre bitar. Finhacka rödlöken & skär gurkan i små bitar. Blanda kräftor, avokado, rödlök, purjolök & gurka i en skål.
Tillsätt majonnäs, gräddfil & dill. Dela limen & pressa saften från ½ lime i skålen. Blanda om & smaka av med salt & peppar.
Fördela sallad i cocktailglas & toppa med kräftröran. Skiva den resterande limen.
Dekorera med en limeskiva

Bon Appétit

Chévre chaud på aubergineskivor

4 port
Ingredienser:

1 aubergine
2 msk olivolja
Salt & peppar
250 g chévreost
1 msk vit balsamvinäger ( krämiga varianten )
2 tsk torkad basilika
100 g blandad sallad
1 röd paprika
50 g valnötter

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 °C. Skär åtta stycken, ca en centimeter tjocka skivor av auberginen. Hetta upp en stekpanna med olivolja & stek auberginerskivorna på båda sidorna. Krydda med salt & peppar.
Lägg auberginerskivorna två & två tätt bredvid varandra på en ugnsplåt med bakplåtspapper. Skiva chévreosten i fyra delar & lägg en chévreskiva på två av aubergineskivorna.
Ringla över balsamvinäger & strö över torkad basilika. Ugnsbaka i ca 5-7 minuter längst upp i ugnen.
Skölj av salladen & strimla paprikan fint. Fördela sallad & paprika på fyra tallrikar. hacka valnötterna. Lägg chévreauberginen på salladsbädden & strö över de hackade valnötterna.

Bon Appétit

Päronsallad med ädelost

4 port
Ingredienser:

2 päron
250g grönmögelost
10 rädisor
8 dl blandad sallad
2 msk olivolja
1 msk rödvinsvinäger
2 msk hackad färsk bladpersilja
Salt & svartpeppar
100 g hackade valnötter

Gör så här:

Skiva päron, rädisor & lägg i en stor skål.
Blanda ner salladsbladen.
Häll på olja & vinäger.
Strö på bladpersilja, salt & peppar & blanda om.
Fördela salladen på tallrikar & toppa med smulad grönmögelost & valnötter.

Bon Appétit

Het räkgryta med squashpenne

4 port
Ingredienser:

2 squash, gärna både gul & grön
1 krm salt
1 liten gul lök
1 vitlöksklyfta
1 röd paprika
1 gul paprika
1 msk smör
1 burk kokosmjölk, 400 g
2 msk mango chutney
1 tsk curry
salt & svartpeppar
ca 300 g skalade räkor

Gör så här:

Skär squash i pennestorlek & lägg i en skål. Strö på salt & blanda om. Skala & skiva lök & vitlök. Strimla paprikorna.
Hetta upp en stekpanna med smör & bryn lök, vitlök & paprika i någon minut. Tillsätt kokosmjölk, mango chutney, curry, salt & peppar.
Låt koka ihop i några minuter.
Tillsätt räkor & servera direkt

Bon Appétit

Kycklinggratäng med taco

4 port
Ingredienser:

1 grillad kyckling
1 röd lök
4 msk tacosås
2 dl grädde
1 paket tacokrydda
2 tomater
2 dl riven ost
1 dl rostade cashewnötter

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 °C. Bena ur kycklingen & skär köttet  i mindre bitar. Skala & finhacka rödlök. Koka upp grädde i en kastrull. Tillsätt tacokryddan & låt koka ihop i några minuter.
Lägg i kycklingen & låt koka ytterligare några minuter. Smöra en form & häll i kycklingen. Skär tomaterna i bitar & lägg över kycklingen.
Häll på lite tacosås & fördela osten över. Strö på cashewnötter & gratinera i ugnen i 20 minuter.

Bon Appétit

Rödbetscarpaccio med örtolja

4 port
Ingredienser:

8 stora rödbetor
½ dl pinjenötter
50 g rucola
200 g fetaost

Örtolja:
2 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
lite salladskrydda
salt & peppar

Gör så här:

Börja med att skala & koka rödbetorna i lättsaltat vatten i ca 40 minuter. Rosta pinjenötterna i en torr stekpanna tills de fått färg.
Skiva rödbetorna tunt & lägg ut på fyra tallrikar. Fördela rucolan i mitten på rödbetsskivorna.
Skeda över örtoljan över rödbetorna. Smula fetaosten fint & strö den över rödbetorna.
Toppa med de rostade pinjenötterna.

Bon Appétit

Kikärtsgryta med tonfisk

4 port
Ingredienser:

1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk rapsolja
1 msk spiskummin
1 tsk paprikakrydda
1 krm chilipeppar
1 hönsbuljongtärning
2 dl vatten
1 burk krossade tomater
1 burk konserverade kikärtor
1 röd paprika
2 morötter
½ broccoli
Salt & svartpeppar
1 burk tonfisk i vatten

Tillbehör:
Aioli & färsk dill

Gör så här:

Skala & finhacka lök & vitlök. Hetta upp en gryta med rapsolja & bryn löken i några minuter.
Tillsätt spiskummin, paprikakrydda & chilipeppar. Smula ner buljongtärningen & häll på vatten. Tillsätt krossade tomater.
Låt koka ihop i 10 minuter.
Skölj kikärtorna väl & lägg i grytan. Skär paprika i mindre bitar. Skala & skiva morötterna. Skär broccoli i buketter & lägg ner alla grönsakerna i grytan. Låt koka i någon minut.
Smaka av med salt & svartpeppar.  Häll upp grytan i djupa tallrikar & toppa med tonfisk, en klick aioli & en dillkvist.

Bon Appétit

Köttbullar med kanel & apelsin

4 port
Ingredienser:

1 apelsin
500 g blandfärs
1 ägg
1 dl grädde
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
½ tsk torkad timjan
1 msk mald kanel
2½ dl finhackad schalottenlök
2 msk smör

Mynta & citrus sås:

2 dl matlagningsyoghurt
1 kruka färsk mynta
1 lime
1 apelsin
1 msk flytande honung
Salt & peppar

Tillbehör:
Sallad & rivna morötter

Gör så här:

Gör först myntasåsen. Hacka den färska myntan. Tvätta & riv lime & apelsinskal.
Dela citrusfrukterna & pressa ur saften i en skål. Blanda ner mynta, yoghurt & honung. Smaka av med salt & peppar & ställ kallt.

Riv skalet på apelsinen fint & lägg i en skål. Dela apelsinen & pressa ut saften i skålen.  Tillsätt alla ingredienserna till köttbullarna & blanda om ordentligt. Forma till små köttbullar. Hetta upp en stekpanna med smör & bryn bullarna runt om i 7-8 minuter.
Servera köttbullarna med mynta & citrussåsen & en god sallad med rivna morötter.

Bon Appétit

Potatissallad

4 port
Ingredienser:

1 kg mandelpotatis
1 röd lök
2 salladslökar
2 msk gräslök
1 knippe sparris
½ pressad citron
1 msk vit balsamico (krämiga varianten)
2 msk olivolja
flingsalt & svartpeppar
1 ask physalis

Gör så här:

Skala potatisen & koka i lättsaltat vatten i ca 15 minuter. Spola potatisen i kallt vatten & dela den i större bitar. Skala & hacka löken, gräslöken & blanda med potatisen.
Dela sparrisen i mindre bitar & koka i ca 3 minuter. Spola i kallt vatten & blanda med potatisen.
Blande ner den pressade citronen, balsamicon & olivoljan. Skala physalisen, dela dem i halvor & blanda ner dem i salladen.
Garnera med skivor av röd lök & physalis.

Bon Appétit

Räkgryta med mozzarella & basilika

4 port
Ingredienser:

2 vitlöksklyftor
1,5 kg räkor med skal
1 msk olivolja
1 dl vitt vin
1 dl vatten
3 schalottenlökar
1 msk smör
3 rostade inlagda paprikor
2 msk paprikapesto
2 dl grädde
Salt & svartpeppar
10 körsbärstomater
½ kruka färsk basilika
1 burk små vita bönor
150 g mozzarellaost
75 g blandad sallad

Gör så här:

Skala & finhacka vitlöken. Skala räkorna & bryn skalet tillsammans med vitlök & olja i några minuter. Häll på vin & vatten & låt koka i 5 minuter. Häll skal & vätska i en sil med en skål under. Spara fonden & släng räkskalen.
Skala & hacka lök. Strimla paprikan. Hetta upp stekpannan igen & bryn löken i lite smör. Tillsätt paprika, pesto, fonden & grädde. Låt koka upp & smaka av med salt & peppar. Låt småputtra i 5 minuter.
Dela tomaterna & hacka basilikan. Skölj bönorna ordentligt.
Skär mozzarellan i bitar. Blanda ner tomater, basilika, bönor räkor & låt allt bli varmt. Sist blandar du i mozzarellan & serverar direkt med lite sallad.

Bon Appétit

Avokado & parmasallad

4 port
Ingredienser:

300 g parmaskinka eller annan lufttorkad skinka
1 cantaloup melon
2 avokado
½ citron
50 g ärtskott
12 cocktail tomater
Salt & svartpeppar
olivolja
en låda färsk krasse

Gör så här:

Dela melonen & avokadon. Skär bort skalet. Skär melon & avokado i skivor & fördela på fyra fat. Pressa citron över.
Fördela skinka på tallrikarna & lägg på lite ärtskott.
Dela tomaterna & toppa salladen med dem. Strö på salt & peppar.
Ringla lite olivolja över & dekorera med lite färsk krasse.

Bon Appétit

Sesampanerad halloumiost med fräsch sallad

4 port
Ingredienser:

2 paket halloumiost á 250 g
1 ägg
½ dl sesamfrön
2 msk rapsolja
6 dl blandad sallad
1 knippe färska rädisor
1 msk rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
2 msk hackad färsk koriander
Salt & svartpeppar

Gör så här:

Skiva osten i ½ cm tjocka skivor. Doppa osten i ett uppvispat ägg & panera skivorna i sesamfrön. Hetta upp en stekpanna med olja & bryn osten på bägge sidor i några minuter tills dom blir gyllenbruna.
Fördela sallad på tallrikar. Strimla rädisorna fint & lägg i en skål. Tillsätt olja, vinäger & koriander & blanda om. Smaka av med salt & peppar.
Fördela rädisorna över salladen & toppa med några skivor halloumi.

Bon Appétit

Korvpytt

4 port
Ingredienser:

400 g falukorv med hög kötthalt
3 dl torkade svarta le puy linser
1 msk smör
1 gul lök
½ dl hackad bladpersilja
1 msk olivolja
Salt & svartpeppar

Chilisås:

1½ dl créme fraiche
1 msk chilisås
2 tsk sweet chilisås

Gör så här:

Koka linserna enligt anvisning på paketet. (ca 25 minuter)
Blanda ihop alla ingredienser till såsen & ställ kallt.
Skär falukorven i bitar.
Skala & hacka löken fint.
Hetta upp en stekpanna med smör & bryn korven i några minuter.
Lägg i löken & stek i ytterligare några minuter.
Tillsätt kokta linser, bladpersilja & lite olivolja.
Smaka av med salt & svartpeppar.
Servera direkt med chilisåsen.

Bon Appétit

Äppelsallad, halluomiost & aprikoser

4 port
Ingredienser:

1 påse cosmopolitansallad eller ceasarsallad
1 paket halluomi, 250 g
1 msk olivolja
2 röda äpplen
10 torkade aprikoser
½ dl blandade rostade frön, ex. solros & pumpa
Några solrosskott

Gör så här:

Fördela sallad på ett stort fat. Skiva halloumi & stek osten på båda sidor i olivolja. Skiva äpplen & strimla aprikoser.
Lägg på osten & äppelskivor på salladen. Toppa med aprikoser & rostade frön.
Dekorera med sorosskott.

Bon Appétit

Falukorv med råris & senapssås

4 port
Ingredienser:

3 dl råris
500 g falukorv
½ squash
1 msk olivolja eller smör
150 g stark grevéost
2 dl créme fraiche
2 msk senap
Salt & vitpeppar

Tillbehör:
Grönsallad med tomater

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 °C.
Koka råris enligt anvisningen på förpackningen. Skär falukorven & squashen i centimetertjocka skivor. Skär osten i tunna skivor, ca ½ centimeter.
Bryn korven & squashen i lite olivolja eller smör i en stekpanna några minuter per sida. Varva korv, squash & ost på en tandpetare eller på ett spett & sätt in i ugnen i 10 minuter.
Blanda créme fraiche & senap i en liten skål & smaka av med salt & vitpeppar.
Servera med en grönsallad med hyvlade morötter.

Bon Appétit

Tomatsoppa med mozzarella

4 port
Ingredienser:

1 påse mozzarella
2 msk grön pesto
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
1 burk konserverade hela tomater
1 msk torkad basilika
1 grönsaksbuljongtärning
Salt & svartpeppar
Några chiliflakes

Gör så här:

Börja med att marinera mozzarellan. Skär osten i bitar & blanda med peston. Ställ kallt. Skala & hacka lök & vitlök. Hetta upp en kastrull med olja & bryn löken i några minuter.
Tillsätt hela tomater, basilika, buljongtärning & vatten. Låt koka upp & smaka av med salt, peppar & chiliflakes.
Lägg soppan i en matberedare & mixa ihop eller använd en stavmixer.
Koka upp soppan igen & smaka av med salt & peppar.
Häll upp soppan i skålar & lägg ner mozzarellan..

Bon Appétit

Omelett med tre ostar

1 port
Ingredienser:

2 ägg
2 msk vatten
½ msk smör
salt & svartpeppar
20 g brieost
20 g chévreost
20 g ädelost
5 valnötter

Gör så här:

Blanda ihop ägg, vatten, salt & peppar. Hetta upp en stekpanna med smör & häll i äggblandningen.
Skiva eller smula osten & lägg dem i 3 olia högar på omeletten. Låt steka i några minuter.
Toppa med lite valnötter.

Bon Appétit

Räksallad med apelsin & kålsallad

4 port
Ingredienser:

300 g skalade räkor
1 fänkål
2 dl tunt strimlad vitkål
½ dl majonnäs
½ dl créme fraiche
1 msk hackad gräslök
salt & svartpeppar
2 apelsiner
2 dl strimlad rödkål
50 g machésallad

Gör så här:

Lägg räkorna i en stor skål. Dela fänkålen & hyvla strimlor med en osthyvel. Tillsätt strimlad vitkål, fänkål, majonnäs, créme fraiche, gräslök, salt & peppar. Dela den ena apelisinen & pressa ur saften i skålen.
Blanda om ordentligt. Skär den andra apelsinen i skivor. Lägg upp machésallad på tallrikar & fördela rödlöken runt om.
Lägg på en klick räksallad & dekorera med apelsinskivor.

Bon Appétit

Rökt lax med grapefrukt sallad

4 port
Ingredienser:

12 skivor rökt lax
3 grapefrukter
1 burk kikärtor
½ rödlök
Olivolja med citron
salt & svartpeppar
100 g blandad sallad
½ citron
Några dillkvistar

Gör så här:

Filéa två & en halv grapefrukt & lägg dem i en skål. Häll av kikärtorna & spola av dem. Skala & hacka rödlöken.
Blanda grapefruktfiléerna med kikärtor, rödlök & olivolja. Pressa ur resten av grapefrukten över salladen & blanda runt. Smaka av salladen med slat & peppar.
Fördela salladen på fyra tallrikar & lägg grapefruktsblandningen över salladen. Rulla ihop den rökta laxen till rosetter & placera den på grapefruktssalladen.
Skär citronen & den resterande grapefrukten i skivor att dekorera med.
Toppa med dillen.

Bon Appétit

Fisk & räkgryta med curry

4 port
Ingredienser:

250 g laxfilé
250 g vit fiskfilé, tex. pangasius
salt & vitpeppar
1 burk konserverade kikärtor
½ litet blomkålshuvud
½ litet broccolihuvud
1 fänkål
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
1 tsk curry
1 msk fiskfond
1 dl vatten
2 dl grädde
1 msk hackad dill
100 g skalade räkor

Gör så här:

Skär fiskfilén i mindre bitar. Strö på lite salt & peppar. Häll av & skölj kikärtorna. Bryt blomkål & broccoli i buketter. Strimla fänkålen & finhacka vitlöksklyftan.
Hetta upp en gryta med olja eller smör & bryn vitlök & fänkål i någon minut. Strö på curry & häll i fiskfond, vatten & grädde. Låt koka upp.
Lägg i fiskbitarna & låt sjuda på svag värme i några minuter. Lägg i blomkål, broccoli, kikärtor, dill & räkor & låt allt bli varmt i några minuter.
Servera i djupa skålar..

Bon Appétit

Äggröra med gräslök varmrökt böckling

1 port
Ingredienser:

2 ägg
2 msk grädde
1 msk hackad färsk gräslök
salt & vitpeppar
100 g rökt böckling
2 körsbärstomater
1 dl machésallad
5 färska broccolibuketter
1 tsk olivolja
1 tsk citronsaft
några solrosskott

Gör så här:

Vispa ihop ägg, grädde, salt & peppar.
Hetta upp en stekpanna med smör & häll i äggröra.
Stek äggröran under omrörning i 30 sekunder.
Lägg upp på en tallrik.
Servera med en bit böckling, körsbärstomater, sallad & solrosskott.

Bon Appétit