4.05.2011

Laxomelett med brysselkål

1 port
Ingredienser:

8 brysselkål, gärna färska
½ msk smör
2 ägg
2 msk grädde
salt & svartpeppar
75 g varmrökt lax
1 msk torkade tranbär
1 msk rostade hasselnötter

Gör så här:

Skär bort roten på brysselkålen & dela dem
Hetta upp en stekpanna med smör & bryn kålen i någon minut
Vispa ihop ägg & grädde & häll blandningen över brysselkålen

Strö på lite salt & peppar
Låt steka på medelvärme i 5 minuter eller tills omeletten blir fast
Fördela laxen över omeletten & strö på tranbär & hasselnötter


Bon Appétit

Följ min blogg med bloglovin

Citronkaka med vallmo & kokos

1 kaka
Ingredienser:

4 ägg
1 dl sukarin
1 dl kokosmjöl
1 tsk vaniljpulver
2 tsk bakpulver
50 g kokosfett
1 dl turkisk yoghurt
skal & saft från 1 citron
2 msk rostade kokosskivor
1 krm vallmofrön

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°
Lägg ett bakplåtspapper i botten på en form med avtagbar kant
Smörj kanterna med lite olja

Vispa ägg & sukrin poröst
Blanda ner kokosmjöl, vaniljpulver & bakpulver
Smält kokosfettet i en kastrull & blanda ner i smeten tillsammans med citronskal & citronsaft

Vispa till en jämn smet
Häll smeten i formen & toppa med kokosskivor & vallmofrön
Grädda i mitten av ugnen i 25 minuter


Bon Appétit

Bounty med apelsin

15 st
Ingredienser:

1 dl sukrin
3 rejäla msk kokosfett
1 apelsin
1 dl grädde
1 dl kokosmjölk
200 g riven kokos
150 g mörk choklad (70-80%)

Gör så här:

Smält sukrin & kokosfett i en kastrull
Tvätta apelsinen & riv skalet fint
Dela apelsinen & pressa saften i kastrullen

Tillsätt apelsinskal, kokosmjölk, grädde, kokos & rör ihop allt.
Ställ kallt 1 timme

Forma degen till avlånga bitar & ställ i frysen i 1 timme. Bryt chokladen & smält i ett vattenbad
Doppa bitarna i & förvara i kylen


Bon Appétit

Kycklinggratäng

4 port
Ingredienser:

1 grillad kyckling
1 röd paprika
1 grön paprika
4 soltorkade tomater i olja
1 dl ajvar relish
2 dl créme fraiche
salt & peppar
100 g tärnad fetaost

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°
Dela den grillade kycklingen i mindre bitar & lägg i en ugnsfast form
Tärna paprikorna fint & blanda med kycklingen
Hacka de soltorkade tomaterna & lägg de över kycklingblandningen

Häll lite av oljan som tomaterna ligger i över kycklingen
Blanda ajvar & créme fraiche & smaka av med salt & peppar
Häll röran över kycklingen & toppa med fetaosten

Gratinera i ugn i ca 15-20 minuter
Servera med en grönsallad


Bon Appétit

Karibisk kycklinggryta med banan

4 port
Ingredienser:

4 kycklingfiléer
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
1½ msk smör
1 paket bacon
1 sötpotatis
½ liten grön chili
1 dl kokosflingor
3 msk tomatpuré
3 dl vatten
1 lagerblad
6 hela kryddnejlikor
1 tsk torkad timjan
2 fasta bananer

Gör så här:

Skala & skiva löken fint
Skala & finhacka vitlök
Hetta upp en stekpanna med ½ msk smör & bryn lök & vitlök gyllenbrunt
Skär kycklingfiléerna i  mindre bitar
Skär bacon i strimlor

Lägg i en msk smör i pannan & bryn kyckling & bacon i några minuter
Skala & skär sötpotatis i mindre bitar
Finhacka chilin

Blanda ner lök, sötpotatis, chili & kokos
Tillsätt tomatpuré, vatten & kryddor & låt koka i 30 minuter
Skiva bananerna & blanda ner i grytan
koka i några minuter
Toppa med jordnötter & kokt ris


Bon Appétit

Örtbakad faluring

4 port
Ingredienser:

1 falukorvsring, ca 600 g
1 aubergine
1 squash
150 g mozzarella (gärna den fasta gratängosten på rulle)
½ burk svart tapenade á 140 g
salt & svartpeppar
1 burk gröna oliver ca 100 g
3 tomater
3 små rödlökar
1 msk olivolja
1 msk krämig balsamvinäger
1 msk torkade örter t ex, basilika, timjan
lite färska örter, t ex, timjan, rosmarin

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°
Lägg upp falukorven på en ugnsplåt med kanter.
Skär snitt i korven så att det blir skåror
Skär squash & aubergine i skivor, skär mozzarellan i skivor

Fördela tapenade i varannan skåra & tryck ner aubergin, squash & ost i skårorna
Placera de resterande aubergine & squashskivorna på ugnsplåten runtom korven
Strö på salt & peppar

Skär tomaterna i mindre bitar & skiva rödlöken
Blanda tomater, rödlök, oliver, olja, balsamvinäger & örter på plåten
Sätt in i ugnen i ca 25 minuter
Hacka de färska örterna & strö över falukorven


Bon Appétit

Panerad fiskfilé med örtmajonnäs

4 port
Ingredienser:

500 g torskfilé eller rödspätta
1 ägg
½ dl grovt rågmjöl
2 msk smör
2 citroner
salt & vitpeppar

Örtmajonnäs:

2 dl majonnäs
1 tsk salladskrydda
½ dl hackad gräslök
salt & svartpeppar
saften av ½ citron

Tillbehör:

grönsaksstavar ttill exempel,
sockerärtor, morötter, gurka

Gör så här:

Gör först majonnässåsen genom att blanda alla ingredienser. Ställ kallt

Skär fiskfiléerna i lagom stora bitar & strö på salt & peppar.
Vispa ägget lätt i en skål

Häll rågmjöl på tallrik
Panera fiskfiléerna genom att doppa dem i ägg & till sist vända dem i rågmjölet

Hetta upp en stekpanna med smör & bryn filéerna några minuter per sida
Servera med citronskivor, örtmajonnäs & grönsaksstavar


Bon Appétit

Kycklingbröst med kantareller & parmesan

4 port
Ingredienser:

4 kycklingfiléer
1 dl vatten
1 dl vin
½ msk konc kalvfond
500 g kantareller (eller mer om du önskar)
smör
1 gul lök
färsk rucolasallad
havssalt & svartpeppar
100 g parmesan

Gör så här:

Rensa & skiva kantarellerna
Stek kantarellerna i smör tills all vätska har kokat in & svampen har fått lite färg
Hacka löken & lägg i stekpannan & låt steka med svampen i någon minut

Ställ åt sidan & blanda i rucolasallad & strö lite havssalt & svartpeppar över
Bryn kycklingen i lite smör i en annan stekpanna & häll på vatten, vin & fond & låt koka i ca 10 minuter

Lägg upp på tallrik & lägg svampblandningen över & rikligt med hyvlad parmesan


Bon Appétit

Kalvstek med rucolacréme

4 port
Ingredienser:

1 kalvstek (ca 1 kg)
2 msk smör
2 msk olivolja
1 tsk torkad timjan
salt & svartpeppar
1 - 2 vitlöksklyftor

Rucolacréme:

50 g rucolasallad
2 msk färska basilikablad
2 msk hackad bladpersilja
1 dl créme fraiche
2 msk majonnäs
salt & svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°
Hetta upp en panna med smör & bryn steken tills den får färg.
Häll olivolja & strö timjan, salt & svartpeppar över en ugnsplåt.
Skala & hacka vitlöken & strö över plåten & blanda ihop.
Lägg steken på plåten & gnid in vitlöksblandningen

Ugnsbaka i ca 40 minuter eller tills innertemperaturen är över 55°
Lägg rucola, basilika, bladpersilja, créme fraiche & majonnäs i en matberedare, mixa några sekunder till en slät kräm

Smaka av med salt & peppar & ställ kallt.
Skär upp steken på ett stort fat & häll rucolacrémen över steken.
Servera med grönsallad


Bon Appétit

Torsk med salladslök & kapris

4 port
Ingredienser:

250 g salladslök
2 msk smör
salt & peppar
1 dl kycklingfond (koncentrerad + vatten)
600 g torsk eller sej

Dressing:

olivolja
3 msk kapris
3 msk citronsaft
½ dl färsk dragon
svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°
Ansa löken. Smält smöret i en stekpanna, lägg i löken.
Salta & peppra & stek på låg värme i några minuter
Häll på kycklingfond, koka tills löken är mjuk

Blanda olivolja, kapris, citronsaft, dragon & svartpeppar.

Salta & peppra fisken & stek den i smör i en het stekpanna några minuter på varje sida
Ställ in i ugnen i 5 minuter
Fördela löken på tallrikar
Lägg på fisken & ringla över dressingen


Bon Appétit

Fisk & räkgryta med svarta bönor

4 port
Ingredienser:

1 rödlök
1 msk olivolja
250 g champinjoner
1 msk fiskfond
2 dl grädde
½ kruka färsk basilika
3 kvistar persilja
3 kvistar dill
salt & svartpeppar
400 g torskfilé
1 burk svarta bönor á 410 g
500 g oskalade räkor

Gör så här:

Skala & hacka löken
Hetta upp en stekpanna med olivolja & fräs löken
Skölj & dela champinjonerna & fräs dem tillsammans med löken
Rör ner fiskfond & grädde
Lägg basilika, persilja & dill i en mixer & mixa några sekunder, spara lite av örterna till servering

Lägg de färska örterna i grytan & låt koka några minuter
Smaka av med salt & svartpeppar
Skär torskfilé i bitar & lägg ner i grytan
Låt sjuda i ca 3 minuter

Häll av bönorna & skölj av dem.
Skala räkorna & rör ner dem tillsammans med bönorna i grytan precis innan servering.
Dekorera med färsk basilika


Bon Appétit

Kåldolmar

4 port
Ingredienser:

250 g keso
500 g blandfärs
½ dl grädde
1 ägg
2 tsk lökpulver
½ tsk salt
½ krm vitpeppar
8 kålblad, röda & vita
25 g smör
1 köttbuljongtärning
1 dl vatten
2 msk solrosfrön

Sås:

1½ dl spad från kålpuddingen
3 dl grädde
½ msk soja
salt & vitpeppar

Tillbehör:
Lingonsylt
grönsallad

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°
Låt keson rinna av i en sil. Blanda färs, grädde, ägg & keso.
Krydda med lökpulver, salt & vitpeppar
Koka upp vatten & lägg ner kålbladen i några minuter så att de blir mjuka.
Fördela färsen i varje blad & rulla ihop.
Lägg på en smord ugnsfast form

Koka upp vatten & buljongtärningen. Häll buljongen över kåldolmarna & strö på lite solrosfrön.
Sätt in i ugnen i ca 30 minuter
Häll av spadet från kåldolmarna efter 20 minuter
Spara 1½ dl spad till såsen

Koka ihop spadet med grädde tills såsen tjocknar
Tillsätt soja & smaka av med salt & vitpeppar.
Servera med lingonsylt & en grönsallad


Bon Appétit

Älgskavsgryta med kantareller

4 port
Ingredienser:

1 rödlök
½ vitlöksklyfta
4 msk smör
150 g frysta kantareller eller 1 liter färska
salt & vitpeppar
240 g fryst älgskav
1 msk kantarell eller viltfond
1 dl vatten
2 dl grädde

Gör så här:

Skala & skiva rödlöken. Hacka vitlöken fint.
Hetta upp en tekpanna med hälften av smöret & fräs löken

Blanda ner kantareller & krydda med salt & vitpeppar.
Stek i ca 5 minuter.
Lägg över lök & kantareller på ett fat
Hetta upp en annan stekpanna med resten av smöret & stek älgskaven i ca 2 minuter

Krydda med salt & vitpeppar
Tillsätt kantareller & lök & tillsätt fond, vatten & grädde & låt koka ihop i ca 10 minuter


Bon Appétit

4.04.2011

Kalkon med grönsaker i lergryta

4 port
Ingredienser:

2 kalkonfiléer á 400 g
salt, svartpeppar, oregano
2 palsternackor
1 rödlök
2 vitlöksklyftor
1 fänkål
1 burk konserverade hela tomater
2 apelsiner

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°
Krydda kalkonfiléerna & bryn dem runt om i smör
Skala & skär palsternacka, rödlök, vitlök i mindre biter. Strimla fänkålen

Lägg alla grönsaker i botten av en lergryta.
Riv skalet fint från apelsinerna
Häll på tomater & saften av en apelsin över

Strö på lite salt, svartpeppar & oregano & blanda om.
Lägg kalkonfiléerna över & strö på apelsinskal

Skiva den andra apelsinen & lägg ner i grytan. Sätt på locket
Sätt in i mitten av ugnen i ca 1 timme


Bon Appétit

Kalvfärsbiffar med citron & dragon

4 port
Ingredienser:

500 g kalvfärs
salt & svartpeppar
½ dl grädde
saften från ½ citron
½ kruka färsk dragon
1 msk smör

Champinjonsallad:

250 g färska champinjoner
2 selleristänger
75 g sockerärtor
2 morötter
½ rödlök
2 msk majonnäs
1 dl créme fraiche
2 tsk dijonsenap
½ kruka färsk dragon
salt & svartpeppar
salladsblad

Gör så här:

Blanda färsen, kryddor, grädde, citronsaft & hackad dragon i en bunke & forma till biffar med händerna. Stek biffarna i smör tills de fått färg & blivit genomstekta

Skiva champinjonerna & strimla selleristavarna & sockerärtorna

Skala & riv morötterna grovt & skala & strimla rödlöken Blanda alla grönsaker i en stor skål

Blanda ner créme fraiche, majonnäs & dijonsenap
Hacka dragonen & blanda ner i salladen
Krydda med salt & svartpeppar & smaka av

Lägg upp på tallrikar & dekorera med salladsblad, färsk dragon & citronklyftor


Bon Appétit

Asiatisk biff & chilimarinerad broccoli

4 port
Ingredienser:

600 g rostas
2 krm santa maria 5 peppers
några chiliflakes
1 pressad vitlöksklyfta
1 tsk riven ingefära
1 msk ljus soja
1 msk smör

Chilimarinerad broccoli:

½ röd chili
½ grön chili
½ gul chili
200 g sparrisbroccoli
300 g spetskål
2 msk olivolja
2 msk vinäger
1 msk ljus soja
1 tsk honung
2 tsk sesamfrön
salt & svartpeppar
1 lime
lite gräslök

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°
Blanda peppar, chiliflakes, vitlök, ingefära & soja
Gnid in köttet med kryddblandningen
Hetta upp en stekpanna med lite smör & bryn köttet

Placera köttet i en ugnsfast form & efterstek det i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter tills köttet har en innertemp på minst 55°

Hacka chilin fint & blanda chilin med broccolin i en skål
Hacka spetskålen & vänd ner med brococcolin & chilin.
Blanda olivolja, vinäger, soja, honung, sesamfrön & svartpeppar i en skål & häll det över grönsakerna
Ställ kallt i ca 10 minuter

Lägg upp de marinerade grönsakerna på tallrikar & lägg på skivor av köttet. Skär limen i klyftor & dekorera biffen med sesamfrön & servera med en klyfta lime & några gräslöksstrån


Bon Appétit

Ostpanerad fisk med bacon & rödlök

Ingredienser:

2 dl quinoa
400 g vit fisk, t ex pangasius
1 ägg
1 dl dinkelsikt
3 dl riven ost
2 msk smör
1 pkt bacon á 140 g
1 skivad rödlök
½ tsk salt
2 krm peppar
150 g sockerärtor
rucola

Gör så här:

koka quinoan 15 minuter i dubbla mängden saltat vatten.
Skär fisken i portionsbitar
Vispa upp ägget med en gaffel, doppa fisken i dinkelsikt & sedan i ägg & sist i ost.

Strimla bacon, stek det med rödlöken i smör

Stek fisken på medelvärme i smör. Salta & peppra

Koka upp sockerärtorna, blanda dem med bacon & lök

Servera fisken med baconblandningen, quinoa & rucola


Bon Appétit

Kassler med dinkelsallad

Ingredienser:

500 g kassler
1 msk olja

Dinkelsallad:

2 dl dinkelkorn
5 dl vatten
2 tsk salt
2 äpplen eller päron
½ citron
100 g coctailtomater
100 g småsallad
1 dl cashewnötter

Dressing:

2 msk dijonsenap
2 msk olja
2 msk rödvinsvinäger
1 tsk rosmarin

Gör så här:

Koka dinkeln 25 minuter i vatten & salt

Skär frukten i smala klyftor utan kärnhus. Pressa över citronsaft. Dela tomaterna, skölj salladen & blanda dressingen.

Skär kasslern i skivor & stek den i olja

Blanda dinkel, frukt, tomater & sallad. Droppa över dressingen

Servera kasslern med salladen. Strö över nötter


Bon Appétit

Köttgryta

Ingredienser:

500 g grytbitar av nötkött eller lammkött
1 gul lök
2 msk smör
salt & peppar
4 dl granatäppeljuice
1 msk soja
2 msk dinkelsikt
2 msk sesamfrön
100 g babyspenat
400 g kokta kikärter

Tsatsiki:

½ gurka
1½ dl turkisk yoghurt
2 pressade vitlöksköyftor
1 krm salt

Gör så här:

Skär köttet i mindre bitar
Skär löken i smala klyftor
Bryn kött & lök i omgångar i en stekpanna
Salta & peppra
Skölj ur stekpannan med juice & ta till vara på skyn
Lägg över kött. sky & lök i en gryta
Häll i soja, sjud 10 minuter under lock
Blanda dinkelsikt med lite kallt vatten, rör ner det i grytan, sjud ytterligare 5 minuter
Smaka av med salt & peppar
Strö över sesamfrön
Skölj spenat. Värm kikärtorna

Riv gurkan grovt, krama ur vätskan. Blanda rivet med yoghurt, vitlök & salt.

Servera grytan med tsatsiki, spenat, kikärtoe & tomater


Bon Appétit

4.03.2011

Aprikoskycklinggryta

Ingredienser:

8 kycklinglårfiléer, ca 500 g
1 msk smör
salt & peppar
2 krm mald ingefära
1 pressad vitlöksklyfta
½ finstrimlad röd chili
8 hela torkade aprikoser
3 msk kycklingfond
2 dl vatten
1 dl grädde
sallad, tomater

Gör så här:

Bryn kycklingfiléerna i smör
Salta, peppra & strö över ingefära
Lägg över bitarna i en gryta

Lägg i vitlök, chili, aprikoser, fond, vatten & grädde
Sjud i grytan 10 minuter


Bon Appétit