4.01.2011

Kräftgratinerad lax

4 port
Ingredienser:

2 små squasher
2 tomater eller flera små
4 portionsbitar laxfilé á 100 g
salt & peppar
180 g kräftstjärtar i lag
1 dl majonnäs
1 dl créme fraiche
1 msk hackad dill
1 pressad vitlöksklyfta
1 dl riven ost
1 dl svarta oliver
400 g kokta linser

Gör så här:

Skiva squash & tomater, lägg dem omlott som taktegel i botten på en ugnssäker form eller lägg hela små tomater vid sidan

Skär en ficka i fisken, lägg fisken ovanpå grönsakerna. Salta & peppra

Hacka kräftstjärtarna, blanda dem med majonnäs. créme fraiche, dill & vitlök
Lägg röran i laxfickan, strö över ost.
Gratinera i 225°, ca 12 minuter

Strö över oliverna & servera med linser

Lätt som en plätt & jättegott!
Bon Appétit

3.31.2011

Skaldjurspaj med aioli

4 port
Ingredienser:

½ paket filodeg
2 msk smör
½ dl parmesanost

Fyllning:

500 g oskalade räkor
10 scampi
2 citroner
salt & peppar
1 kruka romansallad
1/3 isbergsalladshuvud
1 knippe rädisor
½ paket sockerärtor
2 msk hackad dill
1 avokado

Aioli:

1 vitlöksklyfta
1 krm salt
1 kuvert saffran (½ g)
2 äggulor
2 - 3 dijonsenap
2 - 3 olivolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°
Börja med att göra pajskalet. Lägg ut två till  tre lager filodeg i en pajform & smält smöret i en kastrull. Pensla smöret över filodegen & häll över parmesanosten.
Grädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.

Gör sedan aiolin.
Skala vitlöksklyftorna & pressa dem direkt i en skål. Tillsätt salt & saffran & rör blandningen jämn. Rör i äggulor & senap. Tillsätt oljan först droppvis, sedan i en fin stråle under ständig vispning (med elvisp) tills aiolin tjocknar. Ställ kallt

Skala räkorna till fyllningen.
Tina upp scampin & dela dem ipå mitten med ett snitt som slutar innan stjärten. (utan att dela den i två delar)
Stek scampin med en ½ citron & salt & peppar i 3 - 4 minuter

Fördela romansallad på botten på pajskalet. bryt isbergssalladen i bitar & strö det över romansalladen. Dela rädisorna i 4 delar & strö dem över pajen.

Koka upp vatten & lägg ner sockerärtoena hastigt & skölj dem i kallt vatten. Strö över sockerärtorna & dillen. Skär resten av citronerna i skivor & fördela ut dem runt kanterna av pajen.

Dela avokadon i klyftor, pressa lite citron över dem & lägg dem i mitten av pajen. Strö över de skalade räkorna & den stekta scampin
Dekorera med dill


Bon Appétit

Fisk i currysås

4 port
Ingredienser:

600 g koljafilé
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 äpple
6 potatisar, fast sort
1 msk smör
1 msk curry
2 hönsbuljongtärningar
2 dl vatten
1 burk kokosmjölk, 400 ml
salt & vitpeppar
1 dl röda linser
2 morötter
1 näve färska sockerärtor

Garnering:
½ dl hackad färsk gräslök

Gör så här:

Skala & hacka lök & vitlök fint.
Skär äpplet i tärningar.
skala potatisen & skär i mindre bitar
Hetta upp en kastrull med smör & bryn lök & vitlök. Tillsätt äpple, potatis & curry
Bryn i någon minut.
Smula ner hönsbuljongtärningarna & häll på vatten & kokosmjölk
Låt koka i 7 minuter
Smaka av med salt & peppar
Tillsätt linserna & koka ytterligare i 5 minuter
Skala & skiva moroten
Skär fisken i mindre bitar
Lägg i morötter, fisk & sockerärtor i grytan & låt det koka i 2 - 3 minuter eller tills fisken är genomkokt
Strö över gräslök före servering


Bon Appétit

Fiskrulader med apelsinsås

4 port
Ingredienser:

600 g rödspättafiléer
150 g philadelphiaost
½ gul squash
½ grön squash
1 morot
salladskrydda
2 dl grädde
2 tsk hummerfond
1 apelsin
salt & svartpeppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°
Lägg filéerna på en skärbräda
Skär squashen & moroten i stavar
Fördela hälften av den gula squashen på rödspättafiléerna
Lägg en klick philadelphiaost på varje filé & rulla ihop dem
Ställ ruladerna runt kanterna i en smord ugnssäker form & lägg grönsakstavarna i mitten av formen

Koka upp grädden & hummefond i en kastrull & pressa i saften från 1 apelsin. Låt koka ihop minst 5 minuter. Smaka av med salt & peppar

Häll såsen över fisken & grönsakerna & ställ i ugnen i ca 15 minuter


Bon Appétit

Saffransbakad laxfilé med fänkål

4 port
Ingredienser:

3 dl rött råris
3 dl gröna ärter
600 g laxfilé
salt & svartpeppar
2 små fänkål
2 dl créme fraiche
1 paket saffran, 0.5 g

Gör så här:

Koka riset enligt anvisning på paketet, ca 40 minuter. Lägg i de frysta ärtorna när det är 5 minuter kvar.

Sätt ugnen på 225°. Skär laxfilén i 4 portionsbitar & lägg dem i en smord form. Strimla fänkålen tunt & strö ut den över laxen

Blanda samman créme fraiche & saffran & fördela över laxen. Salta & peppra.
Baka lxen i mitten av ugnen i ca 15 minuter.

Servera med ris & ärtor


Bon Appétit

Ryggbiff med paprikabearnaise

4 port
Ingredienser:

4 skivor ryggbiff
salt, svartpeppar & cayennepeppar
2 msk smör
1 dl färdig bearnaisesås
1 msk paprikapesto

Tillbehör:

Rucolasallad
tomater
saltgurka

Gör så här:

Blanda ihop bernaisesås, paprikapesto.

Krydda biffarna & hetta upp en stekpanna med smör.
Bryn biffarna några minuter per sida

Servera biffarna med paprikabearnaise, saltgurka, tomat & lite rucolasallad.
Servera gärna en auberginegratäng till


Bon Appétit

Gräddkokt blomkål med varmrökt lax

4 port
Ingredienser:

400 - 500 g varmrökt lax
100 g sockerärtor
30 g rucolasallad
1 blomkålshuvud
2 dl grädde
salt & svartpeppar
2 msk hackad färsk dill
saften av en ½ citron

Gör så här:

Bryt blomkålen i buketter. Koka upp med grädde, salt & peppar. Låt koka i 5 minuter
Pressa i lite citron & lägg i hackad dill

Servera med varmrökt lax, sockerärtor & rucolasallad


Bon Appétit

Squashtagliatelle med laxsås

4 port
Ingredienser:

400 g rökt lax
1 grön squash
1 liten röd lök
1 tsk smör
2 dl grädde
½ citron
1 dl frysta gröna ärter
1 msk hackad dill
1 paket färska sockerärtor, ca 125 g

Gör så här:

Hyvla tagliatelle med en potatisskalare & lägg på tallrikar. Finhacka lök. Strimla laxen. Hetta upp en stekpanna med smör & bryn löken.

Tillsätt grädde & citronsaft & låt koka ihop 3 - 4 minuter. Lägg i ärtorna. den trimlade laxen & dill & låt koka ihop.

Smaka av med salt & peppar.
Servera med kokta sockerärtor.

Dekorera med lite citronskal


Bon Appétit

Kycklingsoppa med citrongräs & koriander

4 port
Ingredienser:

2 stjälkar citrongräs
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 liter vatten
2 msk fisksås
4 svartpepparkorn
1 msk färskriven ingefära
3 kycklingfiléer
100 g färsk minimajs
100 g färska sugarsnaps
4 salladslökar
1 lime
2 msk hackad färsk koriander

Gör så här:

Skiva citrongräs, vitlök & chili tunt. Koka upp vatten, fisksås & pepparkorn i en kastrull. Lägg i citrongräs, vitlök, chili & ingefära & låt koka ihop några minuter. Skär kycklingen i mindre bitar & lägg i soppan.
Låt koka i 5 minuter. Skär minimajs & sockerärtor i mindre bitar & lägg i grytan. Strimla salladslöken

Tillsätt salladslök, limesaft & färsk koriander & smaka ev med salt & peppar


Bon Appétit

3.30.2011

Köttfärsröra med senap & grönsaker

4 port
Ingredienser:

500 g nötfärs
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 gul squash
1 msk olivolja
2 msk senap
2 dl grädde
1 tsk torkad oregano
salt & svartpeppar

Gör så här:

Skala & finhacka lök & vitlök
Skär squash i små tärningar
Hetta upp en stekpanna med olja & bryn grönsakerna i någon minut
Lägg i nötfärs & stek i ytterligare några minuter
Tillsätt senap, grädde & lite vatten & koka ihop
Smaka av med oregano, salt & peppar
Servera med sallad


Bon Appétit

Skinka med örtost

4 port
Ingredienser:

600 g rökt skinka i hel bit
1 ask Philadelfiaost, vitlök & örter
1 liten burk kalamata-oliver utan kärnor
1 dl grädde

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°
Skiva skinkan 1 ½ cm tjocka skivor
Lägg i en ugnsfast form
Bred Philadelfiaost över skinkan & fördela oliver på sidan
Häll över grädde & gratinera i 15 minuter i ugnen..


Bon Appétit

Snabba köttsoppan

4 port
Ingredienser:

300 g strimlad lövbiff
2 morötter
1 bit rotselleri
1 bit kålrot
6 röda lökar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1½ liter vatten
2 -3 msk kalvfond
salt & svartpeppar
2 dl riven stark ost
1 dl créme fraiche

Gör så här:

Skär kött & grönsaker i strimlor & små tärningar.
Skala & finhacka lök, vitlök.
Hetta upp en kastrull med smör & fräs köttet i några minuter
Lägg i grönsaker & häll på vatten & fond
Låt soppan koka på svag värme i 20 minuter eller tills rotfrukterna mjuknar
Servera soppan i djupa skålar & strö på riven ost & en klick créme fraiche


Bon Appétit

Spenat & salamipaj

6 port
Ingredienser:

Pajdeg:

100 g smör
1½ dl dinkelfullkornsmjöl
3/4 dl sojamjöl

Fyllning:

4 ägg 2 dl mjölk
1 tsk salt
1 krm svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 msk olivolja
150 g bladspenat
150 g ricottaost
100 g hackade valnötter
100 g tunt skivad salami

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°
Mät upp mjölet & lägg i smöret
Arbeta snabbt ihop  degen & kläm ut den i en pajform
Pricka skalet med en gaffel & grädda i 10 minuter.
Vispa ägg, mjöjk, salt & peppar i en skål.
Skala & finhacka vitlöken
Hetta upp en stekpanna med olja & bryn vitlök & spenat i några minuter.
Ställ pannan åt sidan & blanda ner ost & nötter
Fyll pajskalet med blandningen & häll på ägg- & mjölkblandningen.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter.


Bon Appétit

Smakrik korvgryta

4 port
Ingredienser:

1 paket korv med hög köttmängd 70%, 400 g
1 liten gul lök
½ röd paprika
½ gul paprika
½ grön paprika
1 msk smör
1 msk senap
1 msk tomatpuré
1 msk ajvar relish
2 dl grädde
salt & svartpeppar
1 dl strimlad purjolök

Gör så här:

Skär korven i mindre bitar. Skala & finhacka lök. Strimla paprika.
Hetta upp en gryta med smör & bryn korv, lök & paprika några minuter.
Tillsätt senap, tomatpuré, ajvar relish & grädde.
Låt koka ihop & smaka av med salt & peppar.
Strö strimlad purjolök över & servera.


Bon Appétit

3.29.2011

Squashplättar med rökt lax

4 port
Ingredienser:

500 g squashfrukt
2½ msk sojamjöl
1 ägg
½ hachad röd chili
1 finhackad vitlöksklyfta
salt & peppar
smör eller rapsolja till stekning
250g rökt lax
gräddfil
citronrasp

Gör så här:

Riv squashen, lägg i en handduk & krama ur all vätska. Blanda mjöl & ägg. Tillsätt squashen & resten av ingredienserna.
Forma till lagom stora plättar & stek 4-5 minuter per sida.
Lägg upp en plätt & lägg ett par skivor rökt lax & en klick gräddfil på. Lägg sedan en plätt över & garnera med citronrasp.


Bon Appétit

Majsoppa med chorizokorv

4 port
Ingredienser:

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
smör
1½ tsk gurkmeja
1 kilo frysta majskorn
12 dl vatten
3 hönsbuljongtärningar
3 dl grädde
salt & svartpeppar
pressad citronsaft efter smak
200 g chorizokorv
½ dl hackad färsk bladpersilja
1 tsk sambal oelek

Gör så här:

Skala & hacka lök & vitlök. Hetta upp en gryta med smör & bryn löken tillsammans med gurkmejan i någon minut.
Tillsätt majskorn, sambal oelek, vatten & buljongtärningar.
Låt koka på svag värme i 10 minuter. Mixa soppan slät med en mixer eller i en matberedare. Häll tillbaka soppan i grytan & häll i grädde. Koka upp & smaka av med salt, peppar & ev citronsaft.
Skiva korven
Hetta upp en stekpanna med smör & stek korvarna i några minuter.
Häll upp soppan i skålar & lägg i korvbitar & strö på hackad persilja.


Bon Appétit

Grönsaksfrittata

2 port
Ingredienser:

6 ägg
1½ dl champinjoner
2½ färsk spenat
salt & peppar
1-2 msk smör eller rapsolja
30 g riven hårdost


Gör så här:

Sätt ugnen på 250°. Visoa äggen lätt i en skål. Skiva champinjonerna & stek i smör eller olja någon minut i en stekpanna.
Rillsätt spenaten & stek i ytterligare någon minut. Smaka av med salt & peppar.
Smöra en ugnsfast form & lägg i grönsaksblandningen. Häll över äggen & strö på den rivna osten.
Grädda i ugn ca 20 minuter eller tills frittatan har fått färg.

Garnera med stekt bacon & ärtskott.


Bon Appétit