3.31.2011

Skaldjurspaj med aioli

4 port
Ingredienser:

½ paket filodeg
2 msk smör
½ dl parmesanost

Fyllning:

500 g oskalade räkor
10 scampi
2 citroner
salt & peppar
1 kruka romansallad
1/3 isbergsalladshuvud
1 knippe rädisor
½ paket sockerärtor
2 msk hackad dill
1 avokado

Aioli:

1 vitlöksklyfta
1 krm salt
1 kuvert saffran (½ g)
2 äggulor
2 - 3 dijonsenap
2 - 3 olivolja

Gör så här:

Sätt ugnen på 175°
Börja med att göra pajskalet. Lägg ut två till  tre lager filodeg i en pajform & smält smöret i en kastrull. Pensla smöret över filodegen & häll över parmesanosten.
Grädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen.

Gör sedan aiolin.
Skala vitlöksklyftorna & pressa dem direkt i en skål. Tillsätt salt & saffran & rör blandningen jämn. Rör i äggulor & senap. Tillsätt oljan först droppvis, sedan i en fin stråle under ständig vispning (med elvisp) tills aiolin tjocknar. Ställ kallt

Skala räkorna till fyllningen.
Tina upp scampin & dela dem ipå mitten med ett snitt som slutar innan stjärten. (utan att dela den i två delar)
Stek scampin med en ½ citron & salt & peppar i 3 - 4 minuter

Fördela romansallad på botten på pajskalet. bryt isbergssalladen i bitar & strö det över romansalladen. Dela rädisorna i 4 delar & strö dem över pajen.

Koka upp vatten & lägg ner sockerärtoena hastigt & skölj dem i kallt vatten. Strö över sockerärtorna & dillen. Skär resten av citronerna i skivor & fördela ut dem runt kanterna av pajen.

Dela avokadon i klyftor, pressa lite citron över dem & lägg dem i mitten av pajen. Strö över de skalade räkorna & den stekta scampin
Dekorera med dill


Bon Appétit

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar